Oxigén sétaút
 

Oxigén sétaút leírás


A Libegőpark hegyállamosától induló, frissen felújított jelzésekkel ellátott Oxigén sétaút 300 méter tengerszint feletti magasságban található klimatikus gyógyhely. Kímélő és gyógyító klímája rekreációra, sportolásra, kirándulásra egyaránt kiválóan alkalmas. Térképért kattints IDE.

A 4,3 kilométeres útszakaszon a látogatók megismerhetik a Bükk gazdag természeti kincseit, állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István-forrást és Hajnalka-forrást, a Fehérkőlápai kilátópontot, a “Lélekforrást” és egyéb különlegességeket. Az út során olyan játékos elnevezésű megállópontokat helyeztünk ki, mint például az “Odúpark”, a “Hinta-kert”, a “Kalap-kert ”, a “Forrás-világ”, a “Lazító élménytér”, melyekkel még érdekesebbé válik a kirándulást.“Hinta-kert”

Az Oxigén sétaút tervezésekor fontos szempont volt, hogy informáljon és élményekkel gazdagítson, oktasson és szórakoztasson. Útvonalán feltárul előttünk a régió egyik legismertebb természeti szépsége, a Natura 2000 védelem alatt álló szikla, Fehérkőlápa, mely a Lillafüredet rejtő völgy délkeleti oldalán található. Fehérkőlápáról felejthetetlen kilátás nyílik a Szinva-völgyre illetve a szemközti hegyoldalakra is. 
Kilátás Fehérkőlápáról
Fotó: Takács Marcell

Az állomáspontok berendezései és információs eszközei a látogatók minden érzékszervére hatnak. Az alkalmazott módszerek célja, hogy a látogatók érzékenyebbé váljanak az ökológiai kérdések iránt.“Kalap-kert”


Az Oxigén sétaút kezdőpontja legkönnyebben a Lillafüredi Libegővel közelíthető meg. A libegő Lillafüredről indul a Jávorhegyre 1080 méter hosszan, 273 méter szintkülönbséggel, kb. 16-18 perc menetidővel.


Lillafüredi Libegőpark a Bükkben
Fotó: Horváth Csongor


Mivel a sétaút egy körtúra egy kisebb leágazással ( Fehérkőlápai kilátóhoz és a Lélekforráshoz) ezért libegővel nem csak fel, hanem  a hegyről lefelé is közlekedhetünk, ami gyönyörű panorámát nyújt a Bükk hegyvonulataira.Fentről nézve a libegő nyomvonal
Fotó: Horváth CsongorMár többször szerveztünk a gyerekek számára interaktív és gondolkodást fejlesztő programot. Ilyenkor azok a gyerekek, akik igénybe veszik a libegőt, a jegyük mellé kapnak egy kis térképet, keresztrejtvénnyel és leírással. A sétaút mentén kihelyezett játékos fejtörőkre adott válaszokból összeolvasható a megfejtés, amiért cserébe a résztvevők apróbb ajándékokat kaphatnak. Ezzel szeretnénk motiválni az óvodás, kisiskolás korosztályt az Oxigén sétaút teljesítésére. A játék közben a túrázni vágyó szülők nem hallják a gyerekektől a  “Meddig megyünk még? Mikor lesz már vége?” - sokak számára jól ismert - kérdéseket. 

Az Oxigén túra teljesítése közben, egy kellemes séta keretein belül a friss levegőn nem csak fizikálisan, de szellemileg is kikapcsolódást, fejlődést nyújtunk minden korosztály számára.Fotó és grafika: Bordás Gréta


A sétautat gyalogosan több irányból is meg lehet közelíteni:

1. Lillafüredi Sport- és Kalandparktól egy szerpentines úton először a sárga sáv jelzéssel jelölt turistaúton, majd a zöld sáv jelzéssel jelölt úton közel 1,8 km hosszan, 220 méter szintkülönbséggel.

2. Bükkszentkereszt irányából a piros sáv jelzéssel jelölt turistaúton a Bükkszentkereszti kilátótól 2,2 kilométerre 55 méter szintkülönbséggel.

3. Diósgyőri vártól 5,2 km hosszan 404 méter szintkülönbséggel a “Törökök nyomában” turistaút jelzésen.

A sétaút nehézségi szintje: könnyű
Ajánlott: sportcipő, erdei, kényelmes, réteges viselet.
Mivel a sétaút a Bükki Nemzeti Park területén található, ezért kérjük a természet védelmét szolgáló szabályokat betartani! Bővebben ITT olvashatnak róla.

Cikket készítette: Bordás Gréta

eseménynaptár
 

Cím: 3517 Miskolc, Erzsébet Sétány 77.
e-mail: info (@) libegopark.hu